diumenge, 19 de març del 2017

FESTIVITATS IMPORTANTS DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Com succeeix amb la resta de comunitats, el balls de la comunitat valenciana tenen justificació com mode de celebració d'esdeveniments populars de la zona. Les festivitats valencianes donen lloc a tota mena de balls i danses que ens permeten gaudir la festa "a la nostra manera".

Festes de Moros i Cristians

Es celebren durant tot l'any en diverses localitats, alacantines sobretot, destacant les d'Alcoi (Festa d'Interès Turístic Internacional), els pobles de la Vall de Vinalopó, Oriola, Villena, Almansa o Peníscola. En elles es recrea i recorda l'enfrontament entre tots dos bàndols durant la època medieval, amb desfilades, pasdobles, marxes, batalles i representacions teatrals.

Falles

Ès la festa gran de la ciutat de València, celebrades al voltant de Sant Josep el 19 de març. En ella es realitzen escultures de fusta en grans dimensions que són cremades al final de la celebració, a més d'ofrenes florals a la Verge dels Desemparats, espectacles pirotècnics, etc. Se celebren també en altres localitats.

Festes d'Algemesí (València)

A primers de setembre són les multitudinàries festes de Ntra. Sra. de la Salut, que commemoren la troballa de la imatge per part de un veí al segle XIII. A més d'actes pròpiament religiosos, hi ha representacions de misteris i martiris, concerts de música, desfilades, processons i danses, que adquireixen molta importància:

• Muixeranga: consta d'un ball en files amb ciris encesos, després torres humanes (un nen amb braços oberts i cama aixecada les corona), i finalment figures plàstiques a manera de quadres amb simbolisme marià.

• Bastonets: ball guerrer que escenifica una lluita entre bastonets i plantxetes, i que consta de divuit tocates (o peces musicals).

• La Carxofa: dansa tradicionalment de teixidors, rep el nom de la forma de carxofa que té el pal que porta un nen al final.

• Els Arquets: va derivar de la carxofa a la fi dels anys 80 a causa de la quantitat de nenes que volien participar en el ball, fent un aparti per a elles amb la mateixa melodia en dues parts (una per a trenar i una altra per destrenzar).

• Les Pastoretes: és una dansa de nens i nenes vestits a la manera pagès, que fan al final la Marxa Reial.



Coneixes més festes a trindre en compte? Ens pots contar tot el que saps escrivint un comentari. Gràcies!

WEBS RELACIONADES AMB EL FOLKLORE VALENCIÀ

En aquesta entrada podreu trobar un recull de molts llocs d'Internet adreçats a la difusió de les costumbres, músiques, danses i festivitats valencianes.




Adreces d'interés:

      Aquesta presentació de diapositives feta per Marta Puig i Araceli Sánchez aclareix d'una manera molt eficient la clasificació bàsica del nostres balls.

      La web del Grup de Danses "CARRASCAL" d'Alcoi és una pàgina molt completa, on es pot trobar tot un repertori de danses d'Alacant i d'altres llocs de la Comunitat Valenciana.

      El grup Salpassa del Campello s'encarrega de la funció restauradora del folklore de la comarca de L'Alacantí, i integra el present i el passat amb espectacles de teatre i ball de gran difusió.

      El blog de ball, cant i toc tradicionals valencianes és un espai en constant actualització, ple de noticies i reportatges relacionades amb les festes valencianes.

      A la pàgina de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana es pot trobar qualsevol grup de danses de la comunitat, la seua direcció i tots els esdeveniments oficials que tenen lloc en la nostra comunitat.

      A la pàgina de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters hi ha un bon recull de partitures de balls de la nostra comunitat, i un mapa amb la ubicació dels grups de musics més importants de la zona.


      A la web de l'Institut Valencià de Cultura es pot localitzar un gran nombre de teatres de la comunitat on cercar espectacles de dansa autóctons.


Si coneixes altres llocs d'interés, agraïm la teua col·laboració. Escriu-nos!

dissabte, 4 de març del 2017

BALLS TRADICIONALS A ALACANT

Aquesta és una selecció dels balls més coneguts que continuen ballant-se als pobles de la província d'Alacant.



ALCOI

Dansà d'Alcoi

És una comitiva o procesió adreçada generalment per una persona o parella anomenada "Cap de Dansa". Aquesta comitiva té la forma del lloc on es balla: allargada si és un carrer o redona si és una plaça. Es segueix el ritme del tabal amb el pas plà i les evolucions i mudances comencen quan comença a sonar la dolçaina.



Jota de Barxell

Van fer-se famosos al barranc de Barxell el ball de "La Safanòria" i la Jota.
La jota està composada per quadres de quatre persones que realitzen diferents passos i creuades.


L’u de Alcoi

És el ball de "La Safanòria", que respon en mètrica i compàs a la coneguda dansa valenciana anomenada "U". Aquesta versió té moltes adaptacions pròpies d'Alcoi, i és molt popular per les seues lletres, improvisades espontàneament.


Ball de Nanos de Alcoi

És un ball de quatre parrelles:
  • l'avi i l'avia
  • el negre i la negra
  • el gità i la gitana
  • el turc i la mora.
El personatge de l'Amo fa de Mestre de Ceremònies i és l'encarregat d'indicar amb tres colps de bastó el moment i lloc d'inici de la dansa.




Les Seguidilles de Penàguila

Ball procedent de l'Hoya d'Alcoi, que es toca amb dolçaina i tabal.




Fandango de Banyeres de Mariola

Ball al qual es produeixen canvis de posició del balladors. és un dels balls més alegres, vistosos i moguts.




Jota de Banyeres de Mariola

Es ballava i es balla quan la patrona de la Mare de Deu, "La Pastora" arriba a les masies del camp. Cada amo de les masies convidava els veïns a la casa i sempre es finalitza ballant la Jota de Banyeres de Mariola.



Jota de Muro

Un dels balls més populars, més antics i que millor han perdurat fins als nostres dies. Té un ritme de tres temps.




IBI


El Trompot de Ibi

Data del segle XVIII i està format per més de cinquanta pasades diferents. Hi ha una última pasada característica, en la qual l'home dóna voltes a la dona simulant una trompa.






La Ibillenera de Ibi

Aquest ball és una variant de "L'U". Es ballava al pobles de la Foia de Castalla amb el nom de "Villanera". Es balla en cercle (característica de l'u) i s'invita a ballar a totes les parelles que vulgan. El ball comença amb el popular paset agarrat que es repeteix amb alternança de pasades, i finalitza amb el pas de la dansà.






CASTALLA


Seguidilletes de la Foia

En totes les comarques de L'Alcoià es ballen les seguidilletes. Ball d'origen popular, format per una série de coples separades per voltes, el seu passeig, el seu joc entre l'home i la dona, i les seues cadenes, que s'uneixen per formar el ball.



Malagenya de Castalla

El ritme d'aquest ball s'ha adaptat a la regió valenciana, perquè el seu origen és andalús.



Jota dels Castelluts de Castalla

Jota de carrer que es balla típicament en la festa de Sant Joaquin i Santa Ana. Conta la història que aquesta jota van traure-la a Castalla els teixidors (persones que anaven a treballar els teixits a Aragó). Per això és molt pareguda a la Jota d'Aragó.







ONIL


Fandango de Onil

Ball amb vistoses creuades en forma de cercle entre els balladors del quadre. Els natius d'Onil li diuen "Rodet".




XIXONA


Fandango de Xixona

Tenen origen castellà i estén presents en tota la geografia espanyola. En el folklore valencià equivaldrien a les cançons de "L'U".
Génere més apropiat per fer variacions, improvisacions melòdiques sota la mateixa armonia. A Alacant també té molta difusió el d'Onil.




Sandinga de Xixona

Es ballava en les vetles de xiquets morts prematurament. Es ballava en cercle, i es posava al difunt al centre del cercle. Ara és un ball airós.





BIAR


L’U de Biar

Ball format per dues parts:La primera és una part musical amb diverses frases rítmiques.La segona part es la part del cantaor, que fa variacions.




CREVILLENT


Ball Xafat de Crevillent

És una de les variants de l'U més riques i elegants que hi ha, originària de Crevillent. Té una pasada única molt senzilla, però que es combina de diferents formes en cada copla. Cada pasada està separada per una tornada durant la qual els balladors saluden i les balladores fan una gran reverència que dóna vistositat i elegància al ball.






    BENISSA


La Pedreguera de Benissa

És una seguidilla popular formada per parelles en quadres, que fan pasades de gran empenta i vistositat.






XÀBIA


Ball de conters de Xàbia

Ball del segle XIX que es ballava per celebrar la pesca i les collites abundants, i els diners recaptats amb les vendes. És molt mogut però al mateix temps molt reposat.


















INDUMENTÀRIA MASCULINA TRADICIONAL VALENCIANA

La indumentària popular valenciana, estudiada com cal per la gent que a açò es dedica, correspon a dues grans èpoques, que transcorren des del primer terç del segle XVIII fins el primer terç del segle XX.

Les dates són només indicatives. No són rígides ja que no es poden aplicar d'igual manera a tots els pobles i comarques de la Comunitat Valenciana, ja que pel mig hi ha condicions de caràcter econòmic, de comunicacions o conservadorisme que fan que la gent dels pobles vaja incorporant-se més o menys lentament a la moda.

Les classes populars també van adoptant els canvis segons milloren possibilitats econòmiques, però com que la comunicació amb la ciutat és lenta, és molt comú el fenòmen dels pobles que s'han botat algunes modes sense haver-ne tingut notícia. També hi ha raons de tipus geogràfic que condicionen el retard de les innovacions en el vestit, el nuclis rurals o semi-rurals allunyats de les pincipals vies de comunicació, podien viure molt de temps al marge dels últims canvis de la moda. El vestir ha estat sempre "conservador" per raons de tipus econòmic, entés en el doble sentit: per fer durar la roba durant molt de temps i per no voler alterar massa el disseny. En principi, existeix la necessitat d'allargar al màxim la vida del vestuari ja que nomalment l'aixovar de roba servia quasi per a tota la vida del matrimoni i fins i tot una part passava als hereus. També el clima és un element condicionant de les variacions en la indumentària tradicional.

A banda de les condicions esmentades, l'existència d'unes matèries primes i la possibilitat o necessitat de desenvolupar una indústria manufacturera, fa que en algunes zones aparega una producció artesanal que afavoreix l'ús de determinats tipus de teixits d'orige local o pròxim.

En conjunt, la indumentària valenciana, amb l'excepció d'algunes peces heretades del passat com els saragüells (de procedència morisca o mediterrània), respon a variants locals de l'estructura de la moda europea occidental, amb influència bàsicament anglo-francesa. Este model anglo-francés és copiat per la minoria dirigent del país, la gran aristocràcia que seguia el dictat directe de la cort. La classe popular intentava imitar, a més o menys distància estos patrons de la cort, però que mai no reproduïa exactament.


Dues etapes:
Durant el primer període (primer terç de segle XVIII fins mitjans del segle XIX), la gent va alternant una mateixa peça segons el gust o la moda de cada moment.
El canvi de període es donà quan esta peça fou arraconada i substituïda per un altra que fa una funció idèntica o semblant. En este moment és on la Jupa masculina és reemplaçada per la jaqueta o brusa.
El segon període (mitjans del segle XIX- primer terç del segle XX) és quan la revolució de la moda ja és més profunda i canvia l'estructura mateixa del vestit. Els homes ja es posen pantalons llargs i s'estén la brusa, peça que va substituint el jopetí i la jupa. Esta brusa en principi es porta per dins de la faixa i posteriorment va solta per damunt d'esta, manera en que ha perdurat fins als nostres dies i que han adoptant les Falles.

Estava ben diferenciada la roba de feina quotidiana, la "d'anar net", la de mudar-se i la de festa. Dins de la roba de festa encara es distingia si es tractava d'un diumenge normal o els anomenats "Diumenges del Nostre Senyor" i festes assenyalades com el Corpus, Nadal o d'altres festes majors. També hi havia festes dins del cicle individual o familiar que es prestaven a estrenar roba o a lluir-ne la més bona que es tenia. Eren festes ocasionals i les de passatge: noces, batejos, etc.

Hi havia oficis que condicionaven l'ús de determinades peces d'indumentària directament funcionals, o determinades activitats que demanaven unes peces específiques de roba. Probablement açò estava en relació amb la dificultat de rentar certs teixits o de guardar i resguardar les robes més "mudaores".
Per a les activitats quotidianes, l'home portava com a mínim calçotets o saragüells camisa de llenç i faixa.

CALÇOTETS: Es duien sota el calçó quan ja es portava pantaló, fins sota el genoll, lloc on es lligaven amb vetes.

SARAGÜELLS: També anomenats camalets. Són uns calçons amples que no arriben més avall del genoll; es una peça de reminiscència morisca, que es combina amb les altres peces del model anglo-francés; habitualment eren fets de teixit de llenç. En l'hivern es posaven els saragüells de negrilla i de llana, més curts i no tan amples com els de llenç.

CAMISA: Cobreix el cos desde els muscles fins els genolls. Van oberts per davant fins a la cintura i les més antigues s'arrepleguen frunzides al coll. Més tard apareix el coll de tireta, la camisa es fa més curta i s'obri completament de dalt a baix. Les de treball eren fetes de llenç. Després podia afegir-se'n peces per resguardar-se del clima més dur.

CALÇÓ: Normalment de drap, va ajustat al contorn de la cuixa fins als genolls sota els quals es col·loquen amb una pestanya. Predominaven els colors foscs: negre, burrell, morat, etc.

JOPETÍ: És l'evolució del gipó masculí del segle XVI. És una peça sense mànigues que arriba fins a la cintura (els dels senyors, que es porta baix de la casaca, és més llarg ). En la primera època portaven solapes o coll girat, que després desapareixen.

FAIXA: És una tira de roba de cotó, estam o llana. Té uns dos metres de llarg amb la qual l'home s'aguanta els calçons o els saragüells. Acaba en un flocall als extrems, cosits a manera de butxaqueta. Eren de colors diversos, però només ha perdurat el negre fins als nostres dies.




A l'estiu, l'home no portava calces ("Camalets a cames crues") o potser portava calces de traveta sense peal. Espardenyes i un mocador al cap completaven la indumentària en dies que no fera massa fred. A l'hivern duien calcetins i fins i tot peücs a les comarques més fredes.

Tant l'home com la dona quan fan tasques de camp porten, a més del mocador de cap, grans capells de palla per protegir-se del sol i de la pols, sobretot en certes activitats com la batuda.

Els teixits que utilitzen les valencians en les robes de feina, a banda d'aprofitar les teles velles d'altres peces, són els que tenen major resistència: el llenç, les barretges amb càmen, el drap o el jute. Tots ells tenen colors tirant a neutres, sobre tot els que són de neteja difícil. En acabar la feina, l'home es mudava de roba i s'arreglava per mampendre altres activitats més descansades i netes, o bé per descansar, fer visites o festejar.

Sobre la camisa de llenç es posa el jopetí. Per damunt de la faixa, si no porta jupa, i per sota, si pensa posar-se esta peça. Per al cap, a més del mocador; nugat de les diferents maneres (de farol, de becs llargs o curts, de fumerol, de rotllo, arreplegat cuapenjant,...), podia posar-se alguna de les diferents classes de capells:

LA MONTERA: Capell cònic de drap o vellut.
LA RODINA: D'ala ampla i copa troncocònica.
EL CALANYÉS: D'ala estreta i copa troncocònica més alta que la rodina.

A l'hivern per eixir al carrer, el homens podien portar el capot, generalment de burrell o d'altra roba gruixuda, amb mànegues, sovint amb caputxa, que es lliga a la cintura i es pot dur també per a la feina. Per a més mudar poden dur capa llarga des del coll fins als peus, oberta per davant i sense mànegues, amb coll alt i mesclavina, o bé es posaven als muscles una manta que era de fet la peça masculina d'abric més escampada, les més antigues estaven teixides a ratlles de colors, dibuixos geomètrics i duien un extrem cosit a manera de bossa (el corrinxol, cornaló o corn).

Com a bosses o sac, els homes duien a l'esquena les alforges, que consten d'una sola peça llarga i doblegada per extrems de tota mena de mides i teixits. Les més vistoses estaven teixides com les mantes: a ratlles, quadres o dibuixos geomètrics.

Es mantenia el costum d'estrenar alguna peça o vestit per la Puríssima, per al Corpus o per a les festes patronals: les mares ni es plantejaven posar als fills un dia d'entre setmana la roba que haurien de lluir els diumenges o dies de festa.

La jupa amb mànegues (posada o penjada al muscle) és mes pròpiament una peça de vestir: probablement és una evolució de les casaques del segle XVII. Acurtada fins a la cintura i originàriament sense coll ni solapes, que s'afegirà més tard, evoluciona cap a la forma de la jaqueta. De vegades, la jupa i el calçó estaven confeccionats de la mateixa tela i amb els mateixos colors.

Entre els homes podíem trobar, per a les festes grosses, els vestits complets de ras, de merí, de drap o de vellut. Amb les camises de fil brodades, els jopetins de teles de seda o de vellut, brodats. Així mateix duia faixes de seda llisa o ratllades i si eren de cotó, aleshores brodades. Les calces eren blanques, subjectades amb lligacames i adornades amb escarapel·les. Si era temps de fresc, es posaven les mantes adornades amb arboços i els més rics capes. El capell propi dels dies de molta festa o de les ocasions solemnes era el cossiol, de forma troncocònica invertida i d'ala menuda.

La denominació de Torrentí per al vestit masculí de calço curt, ve possiblement perquè quan a València esta moda ja havia passat, els de Torrent encara la portaven.

A tota la Comunitat, vestir-se de llaurador o llauradora equival a emprar unes robes més antigues que este ha conservat més temps que la resta de la població. Encara hui, en qualsevol poble, veiem homes que porten faixa, brusa o espardenyes com es feia fa més de mig segle.

INFOGRAFIA RESUM



Més informació al següent enllaç:
http://www.blogdanses.es/indumentaria-tradicional-valenciana-des-del-rigor-lemocio-entrevista-amb-pilar-higon-modista-indumentarista/

INDUMENTÀRIA FEMENINA TRADICIONAL VALENCIANA

Al diccionari, la indumentària és el conjunt de totes aquelles coses, distintes en matèria i forma, que serveixen per cobrir-se i vestir-se. Durant molt de temps, sobretot en regions de clima càlid, la necessitat de cobrir-se el cos no tenia sentit, tant és així, que esta necessitat va estar precedida simplement per un desig d'adornar-se, suscitat per una tendència artística innata, per superstició o per la necessitat de fer por.

Suposem que l'home sentiria la necessitat de vestir-se a conseqüència d'una disminució de la seua resistència física, a causa de canvis de clima o d'emigracions cap a les zones gelades. També és probable que la idea de cobrir-se no fóra suggerida en un principi per motius de pudor; este sentiment fou afavorit pel vestit però, és quasi segur que no determinaria el seu ús.

Durant I'Edad de Bronze i Ferro, la humanitat va fer progressos bàssics en diversos camps, entre ells, el de Ia indumentària. Els pobles més evolucionats s'iniciaren durant esta època en la ramaderia i l'agricultura: estes dos activitats fonamentals proporcionaren a I'home fibres animals (llanes) i vegetals (lino). Posteriorment, començà a utilitzar-se el cotó i la seda, introduïda al mediterrani pels indis i els xinesos.

En un principi, la confecció del vestuari fou realitzada per les dones però més tard, també els homes participaren en la confecció de vestits i calcer. La confecció de teles, vestits i accessoris diversos arribà al seu grau de perfecció durant els segles XV i XVI, quan el floriment de les condicions econòmiques d'algunes classes socials van fer possible les noves exigències sentides en els segles anteriors.

En aquest estudi sobre indumentària valenciana, prenem com a punt de partida el segle XVIII, no per predilecció per este segle, sinó perquè el nombre de vestits anteriors a esta època és molt escàs. Per norma general, els vestits més antics els trobem a museus d'indumentària (cas dels fons d'indumentària femenina al Museu Nacional de Ceràmica), antiquaris o arques familiars amb vestits de l'época. També són molt valuoses les aportacions realitzades al segle XIX pel Romanticisme, que pretenia mantindre tot allò que era pintoresc. En aquell moment s'arreplegaren dades i material que encara trobem a l'alcanç de la mà.

En les mostres que conservem, observem que el vestit de valenciana està sempre baix la influència dels canvis al llarg del temps. Les classes populars es miraren en els aristòcrates i cortesans, i tractaren d'imitar-los. Gràcies als grups folklòrics, els vestits populars estan mantenint-se com eren en un principi.

Si fem cas a l'opinió popular (fallers i falleres) ens trobarem amb un vestit de valenciana que ratlla un conjunt d'elements cridaners coberts de lluentons (lentejuelas). Este concepte és totalment fals, ja que el vestit de valenciana és un equilibri perfecte d'elements que es complementen uns amb els altres. Cada element està complint una funció i els colors estan ben harmonitzats. No va cobert de lluentons. És un vestit ric però no carregat. La riquesa ve donada per la qualitat dels teixits i per I'or, l'argent, les perles i les maragdes de l'adreç.

El vestit de valenciana és un homenatge a la seda ja que la tela, les cintes i el terciopel són d'este teixit. En este vestit no s'admeten modes, ni en forma, ni en confecció, ni en la resta d'elements. És d'una forma i no es pot variar, doncs al contrari seria una disfressa i cauria en l'extravagància. A més a més, hi ha tanta varietat de dibuixos, teixits, adorns i brodats, dins la línia clàssica, que permeten que el vestit no es convertisca en qualsevol uniforme carent de personalitat. Este vestit conserva molts elements de l'època dels Borbons, ja que el vestit en sí, sense davantal ni mocador, és en essència el vestit de la dona espanyola del segle XVIII. La característica general és que estan tallats per la cintura, de la mateixa manera que els vestits de l'època.

El complement de Ia indumentària ha de ser el que pertoca. Cada època té el seu vestit i el seu monyo. Fins ben entrat el segle XX, les dones conservaven els cabells llargs durant tota la seua vida, el pentinaven arreplegant-lo darrere el cap. Només el tallaven en cas de malaltia o com a càstic, promesa o sacrifici. Per la complexitat del monyo era normal que les dones foren ajudades per una altra persona.

Existeixen certs elements que ajuden a l'elaboració i manteniment del pentinat i que poden incloure com a joies.

PINTA


El seu origen sembla eixir de la transformació de l'objecte que passa de servir per a pentinar-se o lligar el cabell, a deixar-se al cap, convertint-lo en un motiu ornamental. És lleugerament còncava en sentit horitzontal per a adaptar-se a la forma del cap.
Té dues zones ben diferenciades dins de la mateixa part: la inferior amb pues i la superior que serà visible per dalt del monyo. La part exterior sol dur una cenefa ribetejant-la i un discret adorn al centre; estos adorns són amb relleu o gravats, mai calats ni amb pedreria. La Pinta es col·loca entre el monyo traser i el cap. Les pintes poden ser rectangulars o triangulars. L'adaptació popular ha fet col·locar la de tamany més gran darrere i les més menudes acompanyant a una tercera. Els materials dels que estan fetes solen ser argent, argent sobredaura i llató. D'ús posterior són les pintes de conxa, ós o altres materials.

RASCAMONYOS

També denominades agulles, són la peça fonamental per a la realització del pentinat. És un objecte cilíndric en forma de tub, compost de dues peces: espasa, que és punxant i canó, que és cilíndric i hueco i subjecta el monyo. S'acoplen l'una dins de l'altra. Acaben lateralment per dos aplics en forma de botó o bola, que solen estar adornats per espillets, pedres semi-precioses o perles, segons el gust o els mitjans de l'arna. Sol ser esfèrica, en disc o en forma d'ametla o fulla. El nom de rascamonyos procedeix del costum de les dones que, en no desfer-se el monyo tots els dies, l'utilitzaven per a poder rascar-se si en tenien molèsties.

ARRACADES






Són de formes molt variades. Van adornades amb maragdes, perles o espillets. Amb un cert ordre podem parlar de polca, raïms, barquillos, de balcó, barquetes, de pardalet o de la Verge.





JOIA







És un brotxe gran que va col·locat o damunt del mocador o també penjant al coll mitjançant una cinta, collar o cadena. Pot tindre una forma semblant a la de les arracades o forma de llaç del que penja una creu. Les dones també s'ornamentaven amb polseres o manilles i també amb anells. Les sabates de vestir també eren ornamentades mitjançant hebilles.





CAMISA o CHAMBRA

És una peça indispensable ja que s'utilitzava igualment per sota el gipó i com a camisó, ja que arribava fins el genoll. Solia ser de fil, batista o lino. La part de dalt constava d'un escot, ampli, quadrat o redó, que duia cosit al borde una puntilla frunzida que, en ocasions, es frunzia mitjançant una llista o cordó. Amb la finalitat d'introduir la peça pel cap, es feia una obertura a l'altura del pit, passada per un botó o llaç. A la part inferior d'esta es feien uns petits brodats que podien ser inicials o corets. Les manegues eren curtes i de farol i també acabaven en una tirilla i en una puntilla frunzida.


CAMETES

També conegudes amb el nom de calça interior, saragüell de dones o pantaló interior. Començà a gastar-se al segle XIX. Es tracta d'un pantaló de llenceria lleugerament més curt que les sinagües. La part superior arribava fins la cintura on es distribueix el vol, continua amb dos camals o perneres. Estaven fetes de fil i teles fines i rematats de puntilla i entredosos.

CALVA

Cobreix de forma ajustada el peu i la cama fins el genoll. El seu objectiu primordial era protegir-se dels agents externs. Tenint en compte la climatologia valenciana, la dona solia prescindir d'ella i només ficar-se-les en ocasions festives. Poden ser llises o calades, d'un color o combinades.

LLIGACAMES

S'ajustaven per sota el genoll i acabaven en un llaç que podia ser una simple cinta o una cinta teixida a casa. Els lligacames més rics acabaven en borles o flecs. Duien inscripcions i al·lusions amoroses.

SINAGÜES

Van directament damunt de la camisa. No tenia per què ser una només, es podien ficar unes quantes, l'una damunt de l'altra. És com una falda interior, confeccionada en materials similars al de les camises.
La seua llargària depenia del llarg de la falda, el seu perímetre oscil·lava entre tres i quatre metres. El vol s'arreplegava en xicotets plecs i estaven units per una cinta. Hi havia dues cintes i els plecs es distribuïen en davanters i trasers. La part darrera mesurava el doble que la davantera i la part de baix anava adornada amb teles, cordons, brodats i puntilles. Quan més riques eren, més amunt es ficaven.

FALTRIQUEIRA

És com una bossa o butxaca que va damunt de les sinagües nigada mitjançant unes vetes a la cintura. El teixit, la forma i el color van al gust de la persona que ho duu.

TIPUS DE FALDES:


· Refaix

D'ús semiexterior o exterior ja que podia ficar-se damunt de la sinagüa o com a falda. Podia servir com a protecció del fred i per a les tasques domèstiques i de camp. S'utilitzaven més a les zones de l'interior. El material del que estan fetes és el pany, llana o banyeta. Té colors llisos amb predomini del roig i del groc i estan brodades amb cenefes. També poden anar a ratlles en forma horitzontal o vertical.



· Sadalejo

S'utilitza com a vestit exterior, encara que també es pot portar baix d'una altra falda. La diferència més marcada amb els altres tipus de faldes està en el material que s'utilitza per a confeccionar-la. Estes solen ser muselines, indianes (tela de cotó decorada amb estampació), sarases, etc. El Sadalejo s'utilitzà durant I'últim terç del segle XIX, inclòs durant el segle XX.


· Guardapeus

A pesar que no és una falda típicament valenciana, ha sigut un dels tipus de falda més utilitzats per la dona valenciana. El material del que està teixit és la seda, la falda és llisa o estampada, espolinada, adomascada o brocada. Els colors més utilitzats eren el blau i el verd. Ests tipus de falda duia a la part de baix com un volant, denominat farfalar, d'uns 20 cm. d'amplària, confeccionat: amb un teixit de diferent composició i color que la falda. També podia dur guarnicions propet de la vora, com poden ser galons o puntilles daurades.
Per norma general, totes les faldes tenen una amplària de 4 metres i la distància que les separa de terra varia depenent de l'època i la moda. El frunzit va repartit propocionalment per tota la falda, a mesura que transcorre el temps, la taula davantera de la falda va fent-se més gran.

TIPUS DE COSSOS:


· Justillo

És una peça molt generalitzada a totes les comarques. Cobreix el cos des del muscle fins la cintura, cenyint i ajustant el tronc. Oprimeix el pit, i per a acoplar-se al vol de la falda i duu uns talls que delimiten unes aletes. Va obert per davant i passat mitjançant un cordó que pot estar visible o amagat al forro. Per augmentar la rigidesa de la pega es col·loquen, entre el forro i la tela, uns reforços tals com branques d'olivera o espart. La punta davantera pot ser més o menys gran, depenent de la persona que ho duu i pot ser triangular, quadrada o redona.

· Gipó

És una pega molt similar a l'anterior però este està provist de mànegues estretes i estan molt pegades al braç. Pot ser mànega llarga o curta. La terminació del puny pot anar ajustat mitjançant botons, manganetes o puntilles. Els materials dels que estan fets, així com els colors, són variats. Poden ser tant sedes com llanes, amb dibuixos o sense ells.


MOCADOR DE COLL


Per error, se'l coneix com manteleta. Consisteix en un quadrat de tela. La seua composició potser de lino, cotó, seda o llana, encara que també potser de seda, tafetan, clarín o tul. El color predominant és el blanc, però també es gasten altres, com puga ser el negre. Anaven brodats o amb incrustacions de puntilles o vainiques. Es col·loca doblat en forma de triangle. Es fica damunt l'espatlla, ficant les dos puntes que pendien damunt del pit, creuades o anudades, inclòs dins del justillo o gipó.
Originàriament servia per a tapar-se l'escot i la puntilla del coll de la chambra.
Aquells mocadors en forma triangular, ho son perquè s'han tallat, be per gust de I'usuaria o per partició de I'herència.

DAVANTAL


Probablement va sorgir com element protector. No hi ha cap norma que ens parle sobre l'amplaria o llargaria d'este, ja que això anava a gust de la usuària. Les teles que s'utilitzaven eren similars a les dels mocadors. La seua forma podia ser quadrada, rectangular o oval i anava arreplegat en xicotetes lorces en una veta o cinta, rodejant la cintura i passat a la part trasera amb un llaç. En ocasions, els motius o brodats del davantal i del mocador, eren iguals o similars, el qual no vol dir que per necessitat deuen de ser-ho.

CINTES


Eren elements de qualitat i coloristes. El més comú, era col·locar-les al voltant de la cintura o del coll.
El material del que estan fets sol ser seda, tafetà, mouré, terciopel, etc. També podien dur flecs, lluentons o puntilles d'or i argent. A banda de tots estos elements, hi ha molts altres que són complements del vestit de la dona valenciana, com puguen ser: palmitos, mocadors de mà o sabates.


INFOGRAFIA RESUM




Podeu veure un exemple a aquest enllaç:

L'ASSIGNATURA DE FOLKLORE EN EL CURRÍCULUM

Segons el REAL DECRETO 85/2007, de 26 de gener, pel què es fixen els aspectes bàsics del currículum dels ensenyaments professionals de dansa regulats per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, 

Els objectius de l'assignatura de Folklore en els ensenyaments professionals de dansa contribuiran a desenvolupar en l'alumnat les capacitats següents:
a) Conèixer la diversitat i riquesa del nostre folklore i adquirir un repertori de les danses més representatives.
b) Conèixer les circumstàncies geograficohistòric culturals i sociològiques que han influït en cada regió, donant lloc a les diferents formes, estils i significats de les nostres danses folklòriques.
c) Saber interpretar danses característiques de cada regió.
d) Situar i identificar el nostre folklore a través de una mostra instrumental i / o ballada, o mitjançant el vestit.
e) Despertar el gust i interès per obtenir la màxima informació sobre el nostre folklore: vestits, costums, història, significat social.

Els continguts de l'assignatura de Folklore són:
a) Adquisició de les tècniques i estils de cada regió per a la interpretació de les seves danses.
b) Estudi dels instruments de percussió amb què s'acompanya el ballarí en les diferents danses populars: castanyoles, pulgaretas, vieires, pals, etc.
c) Realització dels passos amb els seus desplaçaments per l'espai en els balls individuals, per parelles i en grup.
d) Estudi de la història de cada regió, autonomia o comunitat, dels seus costums, vestits, tradició i significat social de les seves danses més representatives.
e) Interpretació de les danses més característiques del nostre folklore.
f) Desenvolupament permanent de la memòria.

Els criteris d'avaluació de l'assignatura de Folklore són:
1) Interpretar i realitzar les cobles i variacions que en el moment marque el professor o professora, pertanyents al folklore espanyol més representatiu, acompanyar l'instrument de percussió que la dansa requerisca. Aquest criteri pretén comprovar el coneixement i l'assimilació de l'alumne o alumna dels passos, estils i caràcters de les nostres danses populars, així com dels instruments de percussió amb què es acompanyen els dansaires.
2) Compondre i interpretar en grup una dansa sobre una música popular proposada pel professor o professora. Aquest criteri pretén comprovar la capacitat de situar i identificar el nostre folklore a través d'una mostra musical, mostrant les seves característiques principals i seva evolució per l'espai.
3) Identificar a través d'imatges de vestits folklòrics espanyols, oferits pel professor o la professora, el lloc al qual pertanyen, il·lustrant-los amb els comentaris que l'alumne o alumna considere pertinents. Aquest criteri pretén observar el grau de coneixement adquirit per l'alumnat sobre les circumstàncies geogràfiques, històriques, culturals i sociològiques del nostre folklore, així com la influència i condicionament que tant la indumentària com les anteriors circumstàncies configuren el caràcter, l'estil i la forma de ballar.
4) Interpretar una dansa folklòrica a lliure elecció del alumne o alumna. Aquest criteri pretén comprovar la versatilitat tècnica i interpretativa de l'alumne o alumna quant a forma, caràcter i estil.


ENSENYAMENTS PROFESSIONALS DE DANSA EN EL CURRÍCULUM

Segons el REAL DECRETO 85/2007, de 26 de gener, pel què es fixen els aspectes bàsics del currículum dels ensenyaments professionals de dansa regulats per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, 
  • Els ensenyaments professionals de dansa tenen com finalitat proporcionar al alumne una formació artística de qualitat i garantir la qualificació dels futurs professional de la dansa. La finalitat dels ensenyaments professional de dansa s'ordenen en quatre funcions bàsiques: formativa, orientadora, professionalitzadora i preparatòria per estudis posteriors.
  • Els ensenyaments professionals de dansa s'organitzen en un grau de sis cursos de duració, segons el que disposa l'article  48.2 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació. 
  • Els objectius generals dels ensenyaments professionals de dansa tenen com objectiu contribuir a desenvolupar en els alumnes i les alumnes les capacitats generals i els valors cívics propis del sistema educatiu, i, a més i a més, les capacitat següents:

a) Habituar-se a observar la dansa assistint a manifestacions escèniques amb ella relacionades i establir un concepte estètic que els permeta fonamentar i desenvolupar els propis criteris interpretatius.
b) Desenvolupar la sensibilitat artística i el criteri estètic com a font de formació i enriquiment personal.
c) Analitzar i valorar la qualitat de la dansa.
d) Conèixer els valors de la dansa i optar pels aspectes emanats d'ella que siguen més idonis per al desenvolupament personal.
e) Participar en activitats d'animació de dansa i cultural que els permetan viure l'experiència de transmetre el gaudi de la dansa.
f) Conèixer i emprar amb precisió el vocabulari específic relatiu als conceptes científics de la dansa.
g) Conèixer i valorar el patrimoni dansístic com part integrant del patrimoni històric i cultural.
  • Referent als objectius específics, els ensenyaments professionals de dansa hauran de contribuir al fet que els alumnes i les alumnes adquirixen les capacitats següents:
a) Demostrar el domini tècnic i el desenvolupament artístic necessaris que permeten l'accés al món professional.
b) Habituar-se a assistir a manifestacions escèniques relacionades amb la dansa per formar la seva cultura relativa a la dansa i restablir un concepte estètic que els permeta fonamentar i desenvolupar els propis criteris interpretatius.
c) Valorar la importància del domini del cos i de la ment per utilitzar amb seguretat la tècnica, per tal d'aconseguir la necessària concentració que permeta una interpretació artística de qualitat.
d) Aprofundir en el desenvolupament de la seva personalitat a través de la necessària sensibilitat musical, amb la finalitat de arribar a una interpretació expressiva.
e) Analitzar críticament la qualitat de la dansa a relació amb els seus valors intrínsecs.
f) Interrelacionar i aplicar els coneixements adquirits en totes les assignatures que componen el currículum, en les vivències i en les experiències pròpies per aconseguir una interpretació artística de qualitat.
g) Aplicar els coneixements històrics, estilístics i coreogràfics per aconseguir una interpretació artística de qualitat.
h) Tenir la disposició necessària per saber integrar-se en un grup com un membre més del mateix o per actuar com a responsable del conjunt.
i) Actuar en públic amb autocontrol, domini de la memòria i capacitat comunicativa.
j) Adaptar-se amb la versatilitat necessària a les diferents formes expressives característiques de la creació coreogràfica contemporània.
k) Improvisar d'acord amb l'estil, la forma i el caràcter de la música, així com a partir de diferents propostes no necessàriament musicals, tant auditives com plàstiques, poètiques, etc.
l) Reaccionar amb els reflexos necessaris que requereix la solució dels problemes que pugan sorgir durant la interpretació.
m) Formar-se una imatge ajustada de si mateix, de les seves característiques i possibilitats, i desenvolupar hàbits de l'estudi, valorant el rendiment en relació amb el temps emprat.
n) Aprofundir en el coneixement corporal i emocional per mantenir l'adequat equilibri i benestar psicofísic.

LES DANSES AL PAÍS VALENCIÀ

El País Valencià ha conservat una diversitat d'estils per al ball molt superior a la de qualsevol altre país de la península Ibèrica. Els factors que han permés aquest fet, són d'una banda la inclinació natural dels valencians a la música i el ball i de l'altra la permeabilitat a totes les modes forasteres. Com a resultat, s'ha forjat un patrimoni format per nou gèneres distints de música per al ball amb les seues variants musicals i coreogràfiques. Tot això, sense contar els balls de plaça, ni les danses rituals.

La Jota és el ball tradicional més estés pel País Valencià, popularitzat a totes les comarques. És originari del segle XVIII, però la forma en què la coneixem actualment data del segle XIX. En aquest segle va anar substituint altres tipus de ball més antics, com ara les seguidilles. Musicalment s'hi distingeixen les jotes amb tornada ( més abundants al sud) i sense ( més abundants al nord). Pel que fa a les estructures coreogràfiques existeix una gran varietat de fomes soltes (més antigues) i agarrades (més modernes), com ara per parelles, rogles amb canvi de parella (especialment abundants al nord), en quadre, de tres, des sis (tres parelles), en filera o reng (un cas especial el constitueix el ball del canó de les comarques del nord), etc.

L'U  és un ball originat al sud peninsular a finals del segle XVII o començaments del XVIII. Es troba fortament arrelat a totes les comarques de la meitat sud del País Valencià. Cap al nord, només el trobem a la costa, on arriba fins a la comarca de la Plana. És un ball que presenta moltes denominacions. Al sud s'anomena "malaguenya", a les comarques centrals "u", a les comarques castellanoparlants més interiors "fandango" (la mateixa denominació que a les Illes Balears) i a les de més al nord "marineria". Sol ser ball de parella, antigament solt i més modernament agarrat. També hi ha algunes variants d'u en rogle a les comarques centrals, que reben noms com villanera, safanòria, ball pla o sandinga.

Les Seguidilles són un ball originari del centre de la península Ibèrica, esteses a partir del segle XVI. Al ser un ball tan antic ha anat desapareixent i a hores d'ara se'n conserven pocs exemples. Existeixen dos estils diferenciats pel seu ritme, les més antigues o clàssiques, anomenades "torrades" en algunes comarques i les ràpides o manxegues, també anomenades "corrilles" o "corridas". Les primeres són més freqüents a les comarques del nord i es ballen en rogle, encara que també apareixen a la Marina i la Serrania d'Alcoi, on es ballen en quadre i fent cadenes o encreuaments. Les segones són més freqüents a les comarques centrals interiors i solen ballar-se en parella.
Fandango (del nord)

El Fandango (del Nord) és un gènere musical i de ball quasi exclusivament valencià. És molt abundant a les comarques valencianes del nord, encara que també apareix a les Terres de l'Ebre i les poblacions aragoneses pròximes a la ratlla de València. És un fandango arcaic, emparentat amb altres fandangos ibèrics i amb els fandangos de cobla partida del sud valencià. Generalment té un ritme molt ràpid i s'usen passades molt lluidores. En moltes ocasions va lligat a la jota, de manera que es passa de la jota al fandango sense parar la música ni el ball. Hi ha alguns exemples en tonalitat menor.

El Bolero és un ball molt lluït, creat pels mestres de ball del segle XIX per a les classes benestants i popularitzat a finals d'aquest segle. El seu origen està en la seguidilla, encara que també hi ha boleros enfandangats influenciats per l'U. És un gènere cultivat especialment a la Costera, la Ribera Alta, la Ribera Baixa i la Valldigna. A més a més, els mestres de ball dels quadres de balls populars de la ciutat de València també van crear boleros per a incloure al seu repertori.

El Copeo és un ball emparentat amb la seguidilla. L'estrofa literària que usa és la cobla o cançó i no l'estrofa de seguidilla, a més, du una tornada cantada que sempre diu "rode la bola". Guarda certa relació musical amb els copeos mallorquins, encara que el copeo valencià és molt més lent. Només s'han conservat tres exemples a la zona de la serra de Mariola.

Les Valencianes són un gènere exclusivament valencià, estés per la comarca de l'Horta de València i algunes comarques pròximes. Existeixen tres estils diferents: "l'U i Dos", "L'U i Dotze" i "L'U", els dos primers guarden relació amb la jota i el tercer amb el fandango andalús. El naixement de les valencianes com a ball, és degut als mestres dels quadres de balls populars de la ciutat de València, que van adaptar passades populars però amb la tècnica del ballet al cant d'estil. Són per tant un tipus de ball espectacular nascut als entaulats.

El Fandango (de cobla partida) és un gènere musical exclusivament valencià, que només apareix a la Serrania d'Alcoi, la Foia de Castalla i el Camp d'Alacant. Està emparentat amb els fandangos del nord del País Valencià, amb altres fandangos ibèrics i fins i tot de les Illes Filipines. Sol ballar-se en filera i formant cadenes.

La Jota de Quatre és un gènere musical exclusivament valencià. El nom no ens ha d'induir a pensar que és un tipus de jota, ja que es diferencia clarament d'aquesta. S'han conservat molt pocs exemples a les comarques de l'Alcoià, la Vall d'Albaida i la Marina Alta. Sol ballar-se en quadres de quatre persones i formant cadenes.

EL BALL TRADICIONAL VALENCIÀ

El ball tradicional valencià és tot el conjunt de balls que el poble valencià ha assumit com a propis i que han anat transmetent-se de generació en generació. Els diferents estils que ens han arribat fins hui són jotes, uns o malaguenyes, seguidilles, fandangos del nord, boleros, copeos, valencianes, fandangos de cobla partida i jotes de quatre.

La major part d'ells solien interpretar-se en qualsevol ocasió festiva, com les reunions de familiars o d'amics, celebració d'onomàstiques, matances, collites, etc. A més, podien fer-se a l'interior de les cases, al carrer, davant les portes, o a les eres de batre. Hui dia, pràcticament s'ha perdut la seua funció festiva i han esdevingut espectacles per a mostrar dalt els entaulats.

Un cas especial el constitueixen els balls públics, com les danses o els balls plans que es celebren a les places o carrers amb motiu de les festes majors i amb música de dolçaina o banda de música. Finalment, les danses rituals processonals, com les danses de nanos i gegants, de bastons, de vetes, haurien d'adscriure's en un altre apartat diferent al del ball tradicional.

El Pas pla és el pas bàsic dels balls públics valencians, les danses, i es coneix també amb els noms de "paseo" o "paseillo". També és un pas bàsic d'altres balls valencians, ja que apareix en la part instrumental de la majoria d'uns o malaguenyes i en algunes cotes. Presenta multitud de variants i també es pot trobar en balls d'altres països de la península Ibèrica, com ara les sevillanes.

QUÈ ÉS EL FOLKLORE?

El folklore (de l'anglès folk, "poble" i lore, "saber" o "coneixement") és l'expressió de la cultura d'un poble: artesania, balls, festes, costums, contes, història oral, llegendes, música, proverbis, supersticions, etc., comú a una població concreta, incloent les tradicions de la mencionada cultura, subcultura o grup social. A més a més, acostuma a dir-se de la mateixa manera l'estudi d'aquestes matèries. Tanmateix hi va haver molts desacords de referència a què exactament el folklore contenia: alguns parlaven només de contes i creences i d'altres incloïen també festivitats i vida comuna.
El terme anglès "folklore" fou utilitzat per primera vegada el 22 d'agost de 1846 per l'arqueòleg britànic William John Thomson, qui desitjava crear una paraula per denominar el que aleshores es deia "antiguitats populars". La definició més àmpliament acceptada pels investigadors actuals de l'especialitat és "la comunicació artística en grups petits", proposada per l'investigador de la Universitat de Pennsilvània, Dan Ben-Amos.
El 1960, la UNESCO va designar el 22 d'agost de cada any com "Dia Mundial del Folklore" com a reconeixement a Thomson.


Perquè una manifestació cultural es considere un fet folklòric, ha de complir amb algun o tots els següents requisits:

1. Ha de transmetre's per via oral.

2. Ha de ser d'autoria anònima.

3. Ha de ser patrimoni col·lectiu de la comunitat representant del lloc on es manifesta aquest fenomen.

4. Ha de ser funcional, és a dir, tenir alguna utilitat pragmàtica o complir amb fins rituals.

5. Ha de ser durader i perdurable per un temps considerablement llarg, com a oposició a una moda efímera.

6. Ha de tindre variants múltiples, és a dir que no existisca una versió oficial del fenomen sinó que es torni a formular cada vegada que emergesca.

7. Existixen versions tant urbanes com rurals, sense ser necessàriament una superior a l'altra.

8. Ha de ser aglutinant, és a dir, pertànyer o fundar una categoria, corrent, estil, gènere o tipus.


Els folklòrics més importants al País Valencià son Enric Valor i Vives, Joaquim González i Caturla, Francesc Martínez i Martínez, Josep Bataller i Calderón, Joan Borja, Maria Dolors Pellicer i Adolf Salvà i Ballester.