diumenge, 19 de març del 2017

FESTIVITATS IMPORTANTS DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Com succeeix amb la resta de comunitats, el balls de la comunitat valenciana tenen justificació com mode de celebració d'esdeveniments populars de la zona. Les festivitats valencianes donen lloc a tota mena de balls i danses que ens permeten gaudir la festa "a la nostra manera".

Festes de Moros i Cristians

Es celebren durant tot l'any en diverses localitats, alacantines sobretot, destacant les d'Alcoi (Festa d'Interès Turístic Internacional), els pobles de la Vall de Vinalopó, Oriola, Villena, Almansa o Peníscola. En elles es recrea i recorda l'enfrontament entre tots dos bàndols durant la època medieval, amb desfilades, pasdobles, marxes, batalles i representacions teatrals.

Falles

Ès la festa gran de la ciutat de València, celebrades al voltant de Sant Josep el 19 de març. En ella es realitzen escultures de fusta en grans dimensions que són cremades al final de la celebració, a més d'ofrenes florals a la Verge dels Desemparats, espectacles pirotècnics, etc. Se celebren també en altres localitats.

Festes d'Algemesí (València)

A primers de setembre són les multitudinàries festes de Ntra. Sra. de la Salut, que commemoren la troballa de la imatge per part de un veí al segle XIII. A més d'actes pròpiament religiosos, hi ha representacions de misteris i martiris, concerts de música, desfilades, processons i danses, que adquireixen molta importància:

• Muixeranga: consta d'un ball en files amb ciris encesos, després torres humanes (un nen amb braços oberts i cama aixecada les corona), i finalment figures plàstiques a manera de quadres amb simbolisme marià.

• Bastonets: ball guerrer que escenifica una lluita entre bastonets i plantxetes, i que consta de divuit tocates (o peces musicals).

• La Carxofa: dansa tradicionalment de teixidors, rep el nom de la forma de carxofa que té el pal que porta un nen al final.

• Els Arquets: va derivar de la carxofa a la fi dels anys 80 a causa de la quantitat de nenes que volien participar en el ball, fent un aparti per a elles amb la mateixa melodia en dues parts (una per a trenar i una altra per destrenzar).

• Les Pastoretes: és una dansa de nens i nenes vestits a la manera pagès, que fan al final la Marxa Reial.



Coneixes més festes a trindre en compte? Ens pots contar tot el que saps escrivint un comentari. Gràcies!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada