dissabte, 4 de març del 2017

BALLS TRADICIONALS A ALACANT

Aquesta és una selecció dels balls més coneguts que continuen ballant-se als pobles de la província d'Alacant.



ALCOI

Dansà d'Alcoi

És una comitiva o procesió adreçada generalment per una persona o parella anomenada "Cap de Dansa". Aquesta comitiva té la forma del lloc on es balla: allargada si és un carrer o redona si és una plaça. Es segueix el ritme del tabal amb el pas plà i les evolucions i mudances comencen quan comença a sonar la dolçaina.



Jota de Barxell

Van fer-se famosos al barranc de Barxell el ball de "La Safanòria" i la Jota.
La jota està composada per quadres de quatre persones que realitzen diferents passos i creuades.


L’u de Alcoi

És el ball de "La Safanòria", que respon en mètrica i compàs a la coneguda dansa valenciana anomenada "U". Aquesta versió té moltes adaptacions pròpies d'Alcoi, i és molt popular per les seues lletres, improvisades espontàneament.


Ball de Nanos de Alcoi

És un ball de quatre parrelles:
  • l'avi i l'avia
  • el negre i la negra
  • el gità i la gitana
  • el turc i la mora.
El personatge de l'Amo fa de Mestre de Ceremònies i és l'encarregat d'indicar amb tres colps de bastó el moment i lloc d'inici de la dansa.




Les Seguidilles de Penàguila

Ball procedent de l'Hoya d'Alcoi, que es toca amb dolçaina i tabal.




Fandango de Banyeres de Mariola

Ball al qual es produeixen canvis de posició del balladors. és un dels balls més alegres, vistosos i moguts.




Jota de Banyeres de Mariola

Es ballava i es balla quan la patrona de la Mare de Deu, "La Pastora" arriba a les masies del camp. Cada amo de les masies convidava els veïns a la casa i sempre es finalitza ballant la Jota de Banyeres de Mariola.



Jota de Muro

Un dels balls més populars, més antics i que millor han perdurat fins als nostres dies. Té un ritme de tres temps.




IBI


El Trompot de Ibi

Data del segle XVIII i està format per més de cinquanta pasades diferents. Hi ha una última pasada característica, en la qual l'home dóna voltes a la dona simulant una trompa.






La Ibillenera de Ibi

Aquest ball és una variant de "L'U". Es ballava al pobles de la Foia de Castalla amb el nom de "Villanera". Es balla en cercle (característica de l'u) i s'invita a ballar a totes les parelles que vulgan. El ball comença amb el popular paset agarrat que es repeteix amb alternança de pasades, i finalitza amb el pas de la dansà.






CASTALLA


Seguidilletes de la Foia

En totes les comarques de L'Alcoià es ballen les seguidilletes. Ball d'origen popular, format per una série de coples separades per voltes, el seu passeig, el seu joc entre l'home i la dona, i les seues cadenes, que s'uneixen per formar el ball.



Malagenya de Castalla

El ritme d'aquest ball s'ha adaptat a la regió valenciana, perquè el seu origen és andalús.



Jota dels Castelluts de Castalla

Jota de carrer que es balla típicament en la festa de Sant Joaquin i Santa Ana. Conta la història que aquesta jota van traure-la a Castalla els teixidors (persones que anaven a treballar els teixits a Aragó). Per això és molt pareguda a la Jota d'Aragó.







ONIL


Fandango de Onil

Ball amb vistoses creuades en forma de cercle entre els balladors del quadre. Els natius d'Onil li diuen "Rodet".




XIXONA


Fandango de Xixona

Tenen origen castellà i estén presents en tota la geografia espanyola. En el folklore valencià equivaldrien a les cançons de "L'U".
Génere més apropiat per fer variacions, improvisacions melòdiques sota la mateixa armonia. A Alacant també té molta difusió el d'Onil.




Sandinga de Xixona

Es ballava en les vetles de xiquets morts prematurament. Es ballava en cercle, i es posava al difunt al centre del cercle. Ara és un ball airós.





BIAR


L’U de Biar

Ball format per dues parts:La primera és una part musical amb diverses frases rítmiques.La segona part es la part del cantaor, que fa variacions.




CREVILLENT


Ball Xafat de Crevillent

És una de les variants de l'U més riques i elegants que hi ha, originària de Crevillent. Té una pasada única molt senzilla, però que es combina de diferents formes en cada copla. Cada pasada està separada per una tornada durant la qual els balladors saluden i les balladores fan una gran reverència que dóna vistositat i elegància al ball.






    BENISSA


La Pedreguera de Benissa

És una seguidilla popular formada per parelles en quadres, que fan pasades de gran empenta i vistositat.






XÀBIA


Ball de conters de Xàbia

Ball del segle XIX que es ballava per celebrar la pesca i les collites abundants, i els diners recaptats amb les vendes. És molt mogut però al mateix temps molt reposat.


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada