dissabte, 4 de març del 2017

EL BALL TRADICIONAL VALENCIÀ

El ball tradicional valencià és tot el conjunt de balls que el poble valencià ha assumit com a propis i que han anat transmetent-se de generació en generació. Els diferents estils que ens han arribat fins hui són jotes, uns o malaguenyes, seguidilles, fandangos del nord, boleros, copeos, valencianes, fandangos de cobla partida i jotes de quatre.

La major part d'ells solien interpretar-se en qualsevol ocasió festiva, com les reunions de familiars o d'amics, celebració d'onomàstiques, matances, collites, etc. A més, podien fer-se a l'interior de les cases, al carrer, davant les portes, o a les eres de batre. Hui dia, pràcticament s'ha perdut la seua funció festiva i han esdevingut espectacles per a mostrar dalt els entaulats.

Un cas especial el constitueixen els balls públics, com les danses o els balls plans que es celebren a les places o carrers amb motiu de les festes majors i amb música de dolçaina o banda de música. Finalment, les danses rituals processonals, com les danses de nanos i gegants, de bastons, de vetes, haurien d'adscriure's en un altre apartat diferent al del ball tradicional.

El Pas pla és el pas bàsic dels balls públics valencians, les danses, i es coneix també amb els noms de "paseo" o "paseillo". També és un pas bàsic d'altres balls valencians, ja que apareix en la part instrumental de la majoria d'uns o malaguenyes i en algunes cotes. Presenta multitud de variants i també es pot trobar en balls d'altres països de la península Ibèrica, com ara les sevillanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada